Vaječňák, grog a klasický svařák už možná v repertoáru máte. Ale co si letos svátky okořenit trochu exotičtějšími chutěmi? Výlet za vánočními koktejly začínáme v Evropě a končíme až u protinožců. A máme i varianty pro děti a abstinenty.
Tenhle hit lyžařských středisek vynalezl v 70. letech majitel alpské chaty. Jeden z prvních hostů, kteří ho ochutnali, prý vykřikl: „Accidenti! È una bomba!“ – „Sakra, to je bomba!“ A bombardino bylo na světě. Dneska ho seženete i na českých horách, kde se ale bohužel často připravuje z polotovaru. Není však nad domácí verzi.
Na 6 porcí budete potřebovat 6 vaječných žloutků 1/3 šálku cukru 3/4 šálku dezertního vína (hodí se marsala, portské nebo sherry) Kapku vanilkového extraktu Skořici Brandy Šlehačku
Postup Žloutky, cukr, vanilkový extrakt a špetku skořice smíchejte v misce. Přilijte marsalu. Pak směs pomalu zahřívejte ve vodní lázni. Než začne vřít, stáhněte plamen, ať nevyprchá alkohol. Přitom ji opatrně našlehejte tak, aby vznikla jemná žloutková pěna – zabaglione. To je tradiční základ bombardina. Pokud však chcete ušetřit čas a máte doma kvalitní vaječný likér, můžete jím zabaglione nahradit.
Do hrnečků nebo sklenic ze silného skla nalijte dva díly žloutkové pěny (nebo vaječňáku) a dolijte jedním dílem brandy. Hodí se i whisky nebo kvalitní hnědý rum. Nemíchejte. Dílo završte šlehačkou a posypejte skořicí.
Nealko varianta Zabaglione připravte bez vína. Můžete ho podávat stejně jako bombardino jen se šlehačkou a skořicí. Nebo přidejte piškoty savoiardi a ovoce, z koktejlu tak uděláte vynikající dezert.
Severská odpověď na svařák má původ už v 16. století. Tradičně se pije 13. prosince na svátek sv. Lucie, ale popíjí se během celého adventu. Název glögg je ze švédského glödga, což může znamenat „žhavit“, „zapalovat“ nebo „zahřívat“. Přiléhavé!
Na 6 porcí budete potřebovat Lahev suchého červeného vína 1 pomeranč nebo 3 mandarinky (chemicky neošetřené) 1/3 šálku hnědého cukru Kousek nasekaného zázvoru 10 celých hřebíčků 10 rozdrcených lusků kardamomu (nebo čajovou lžičku mletého) 3 ks skořice 1/2 šálku kvalitní vodky nebo aquavitu (kmínového destilátu) Rozinky a nasekané mandle podle chuti
Postup Oloupejte pomeranč nebo mandarinky. Kůru nevyhazujte, naopak ji hoďte do hrnce. Pak do něj vymačkejte šťávu z ovoce. Přimíchejte víno, cukr a koření. Směs zahřejte a míchejte, dokud nezačne probublávat, a hrnec odstavte, jinak by se vypařil alkohol. Zakryjte pokličkou a nechte 2 až 4 hodiny odstát. Nakonec směs přeceďte.
Takhle předpřipravený glögg vám v lednici vydrží i týden. Před podáváním přidejte vodku nebo aquavit a všechno v hrnci znovu zahřejte. Podle chuti podávejte s rozinkami, nasekanými mandlemi, plátky pomerančů nebo mandarinek.
Nealko varianta Víno nahraďte hroznovým, rybízovým nebo brusinkovým džusem a destilát jednoduše vynechejte. Jinak postupujte úplně stejně.
Říká se mu „portorický vaječňák“, ale vajíčka v něm být nemusí a podle největších puristů dokonce nesmějí. Coquito se jmenuje podle kokosů, které v něm hrají hlavní roli. V Portoriku je neodmyslitelnou součástí Vánoc a v různých obměnách ho potkáte i v dalších karibských zemích, na Kubě, v USA nebo ve Španělsku, kde ho podávají s kouskem tureckého medu.
Na 8 porcí budete potřebovat 1 a 1/2 šálku kokosového mléka 1 plechovku kokosového krému (cca 400 g) 1 plechovku kondenzovaného mléka (cca 400 g) 1–2 šálky bílého nebo kořeněného rumu ¾ čajové lžičky hřebíčku ¼ čajové lžičky muškátového oříšku 1 čajovou lžičku skořice 1 čajovou lžičku vanilkového extraktu Špetku soli
Postup Jednoduše všechny ingredience kromě rumu rozmixujte. Je to vlastně takové vánoční smoothie! Pak postupně přilévejte rum a ochutnávejte, dokud koktejl nebude podle vašeho gusta. Dejte ho do ledničky. Podávejte dobře vychlazený v panákových skleničkách, dozdobený ještě špetkou koření.
Nealko varianta Postupujte úplně stejně, jen vynechejte rum.
Vánoce v létě přejí spíš lehkému pití, jako je růžové, bílé a šumivé víno, případně koktejly typu spritz. Nebo taky studený sváteční punč s ovocem. Receptů jsou tucty, nám se líbí varianta od australského šéfkuchaře Shannona Bennetta. Je založená na „hřejivějším“ portském, takže ji oceníte i v Česku.
Na 6 porcí budete potřebovat 600 ml portského vína (nejlépe tawny) 1 šálek rumu 1 šálek jablečného džusu 1 a 1/2 šálku kvalitní citronády 6–8 pomerančů 3 ks skořice
Postup Pomeranče nakrájejte na tenké plátky. Všechny ingredience smíchejte ve velké míse nebo džbánu a dejte na 30 minut vychladit do lednice. Podávejte na ledu ve skleničkách na whiskey.
Nealko varianta (Nejen) dětem připravte punč bez rumu a portské nahraďte jejich oblíbeným džusem. Podle chuti můžete přidat i další ovoce, třeba jahody nebo hroznové víno.